Schwitzke
Schwitzke & Partner
Schwitzke Project

Leica opens new store with gallery on Düsseldorf's Kö

Emotion through staging and experience: On 21 November, the new Leica Store celebrated its opening in Düsseldorf. On an area of 270 square meters, the two-story store in the KÖ Galerie presents the product range of high-quality cameras and lenses as well as accessories and specialist literature. The additional Leica Gallery shows changing top-class exhibitions to enable customers to experience the fascination of photography. The Schwitzke Group translated the interior design concept to the location and took over the entire interior construction of the space.

With the new branch, Leica provides its own interpretation to a current question of the retail industry: How does the store becomes a point of contact for the customer, especially when you are selling a valuable device instead of an every-day product? The stores answers this question with atmosphere, emotion and experience as well as professional consultation.

Therefore, the architects from Schwitzke & Partner developed a consistent customer journey that with view to the glassy façade over the whole width draws your attention directly to the assortment. Even concrete surfaces with slim, embedded LED light bars, black lacquered product walls as well as a poured Pandomo floor set a puristic framework to let the high-class Leica products speak for themselves. In the basement, the minimalistic atmosphere continues and becomes the spacial canvas for the top-level changing exhibitions of the Leica Gallery in order to turn the fascination for photography into a perceptible experience and to create occasions for customers to visit the place over and over again.

The entire interior construction was the responsibility of Schwitzke Project. But even such a small space can still come along with some brain challenges: Amongst others, the interior construction took partly place in parallel with the structural work, which required a detailed and flexible coordination of consecutive trades. Further, precision work was needed for the accurate implementation of walls and ceilings: The concrete walls, fitted out with LED strips, needed a perfect conciseness of light and material that was created by an exact distance of blended aluminum rails. The gallery ceiling was equipped with a circumferential coved lighting for which we developed and constructed individual light joints.

back